Welke kant van de straat is de juiste

Aan welke kant van de straat loop je?

Voor de meeste van ons is dat duidelijk: De juiste kant: Rechts.
Doch, voor de niet nederlanders onder ons kan het wat moeilijker liggen. Het is namelijk afhankelijk van plaats en tijd

In mijn kindertijd is mij wat basis dingen over weggebruik aangeleerd. En in Nederland betekent dat: Rechtekant van de weg. Auto’s rijden aan de rechterkant, fietsers rijden aan de rechter kant envoetgangers lopen aan de rechter kant.
De eerste keer dat ik deze regel overtreedde was op m’n fiest. Zo snel, geweldig en ontastbaar was ik op m’n fiets dat zoiets sufs als verkeersregels zeker niet op mij toepasbaar waren. Ik herinner me de consequenties  niet, maar ik neem aan dat Frans of Ina er redelijk wat over te zeggen hadden. Daarom is het redelijk raar dat ik van een van hun geleerd heb aan de verkeerde kant van de weg te gaan lopen.

T zit zo, als al het verkeer zich aan de rechterkant van de weg begeeft heeft de langzaamste weggebruiker (de voetganger dus) bij enige regelmaat iets groots en zwaars dat met hoge kinetische energie langs komt razen. Rond die tijd stond ik niet bekend voor m’n vermogen om in rechte lijnen te blijven lopen of op 1 ding te kunnen blijven concentreren. Zeker niet voor al dan niet lege lucht achter me, en het gebeurde dan ook met enige regelmaat dat ik onverwacht opzij sprong in respons tot een spelletje dat alleen in mijn hoofd gespeeld werd. Ik ben nog nooit zo aangereden, maar ik ben wel enkele luidgesproken woorden wijzer geworden door hard zwekende fietsers.
Daarentegen, als je aan de linker kant loopt zien zowel jij als de automobielist/fiester wat er aankomt en kan je je concentreren op belangrijke dingen (zoals dat grote rode stuk metaal dat jouw kant opraast) wanneer het moet en weten dat je veilig bent gedurende de rest van de tijd.

In Engeland en Japan (Zuid Africa, India en nog wat plekken) is het juist de linker kant van de weg waar men dient te lopen. Nouja, voornamelijk dan. Ik heb dit een paar keer aan mensen verteld buiten m’n blog om, maar in Osaka waren dingen wat raar.

In Japan, alles is links. Maar in Osaka loopt men aan de rechter kant van de weg. Het is mij niet helemaal duidelijk waarom. In Tokyo staat men aan de linkerkant van de roltrap, in Osaka aan de rechterkant. Gelukkig rijd men gewoon links, dat zou eng kunnen worden denk ik zo. Maar alleen met Osaka is het al lastig genoeg, zeker omdat Osaka een vaag concept is. Zoals het geval met de meeste metropolissen loopt Osaka soort van door tot . . .euhm, ongeveer daar. *wuift vaag naar links*. Ik woonde een uur buiten wat functioneel Osaka genoemd werd, maar de meeste mensen in die stad werkte wel in Osaka. Dit betekende dat de helft links liep en de andere helft recht. Dat betekende ook dat als ik met m’n fiets naar benede stortte (Sanda was nogal heuvelachtig :D) ik nooit helemaal zeker was welke kant de mensen op zouden springen, wat in het geval van kleine kinderen natuurlijk tot onfortuinlijk en onpolulair makende problemen zou kunnen leiden. Over het algemeen liepen mensen ongeveer . . .  waar ze wouden en reed ik erg voorzichtig tussen ze door.

In Korea is het ook weer interesant. In Korea rijden de auto’s rechts, maar de treinen links. De metros recht, met uitzondering van de stations waar men over kan stappen naar treinen, waar ze links rijden. Maar voetgangers . . .  voetgangers lopen een beetje overal. En de enige plek waar je indicatie kan zien van hoe het moet is de metro. Ze hebben er pijlen op de vloer en er is zelfs een poster campagne. Men dient rechts te lopen

Vroegâh liep men namelijk links, een gewoonte overgehouden van de Japanse bezetting. En omdat die tijd niet heel graag herinnerd word hier (en waarschijnlijk een stel logische redenen) heeft de overheid een paar jaar terug geproclemeerd dat men aan de rechterkant zou lopen.
Dus nu loopt men aan de rechter kant, met uitzondering van de ajoshi en ajoma (de oudjes) die lopen waar het ze blieft.
Dit betekent wel dat als een weiguk (buitenlander) je met enige regelmaal, onafhankelijk van welke kant je uiteindelijk bent, aan de verkeerde kant loopt.

=============================================================================================

Quote of the Day:

Werk is het toevluchtsoord van hen die niks beters te doen hebben

– Oscar Wilde

Leave a Reply

Your email address will not be published.