Als de kat van huis is

Fikken de muizen het zooitje af.

Brand verwoest gebouw TU Delft

ANP
gepubliceerd op 13 mei 2008 10:45, bijgewerkt op 13 mei 2008 22:50

DELFT – Een felle brand heeft dinsdag het gebouw van de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit in Delft verwoest. Een deel van het complex is ingestort. Niemand raakte gewond. Het werk van de studenten dat op de computerservers van de universiteit was opgeslagen, bleef bewaard.

Alle twee- tot driehonderd mensen die bij het uitbreken van de brand in het gebouw waren, konden tijdig vertrekken maar moesten veelal wel hun spullen achterlaten. Om de brand te bestrijden werden 185 brandweerlieden met vijftig wagens van drie verschillende korpsen ingezet.

De oorzaak van de vuurzee was kortsluiting. De decaan van de faculteit, Wytze Patijn, zei dat een waterleiding op de zevende verdieping van het pand aan de Berlageweg vroeg in de ochtend sprong, waarna het water rond kwart over negen kortsluiting veroorzaakte bij een koffieautomaat een verdieping lager.

Collecties
Bouwkundestudenten waren tot diep in de avond bezig foto’s van de brand te maken. ‘Het is maar goed dat niet scheikunde in de fik is gegaan’, merkte een van hen op. Veel klein behuisde studenten hadden studiemateriaal, zoals maquettes, in het gebouw opgeslagen.

In de bibliotheek van de faculteit bevinden zich zeldzame collecties architectuurboeken, -tijdschriften en -tekeningen van Nederland. Het is onduidelijk of al dat erfgoed als verloren moet worden beschouwd. Ook over het lot van de uitgebreide meubelcollectie, waaronder honderden stoelen, bestaat nog geen zekerheid. De collectie, ontworpen door beroemde internationale architecten, is ruim vijftig jaar oud.

Volgens studenten zou donderdag in het pand een tentoonstelling van beroemde architecten worden geopend. Tekeningen en andere stukken van beroemde bouwkundigen als Le Corbusier en Frank Lloyd Wright lagen in het gebouw.

Ontruimd
Een studentenflat tegenover het pand werd ontruimd en bewoners van de wijken Voorhof, Buitenhof en Tanthof kregen het advies deuren en ramen gesloten te houden, omdat mogelijk asbestdampen zouden kunnen vrijkomen. De brandweer nam echter geen grote concentraties gevaarlijke stoffen waar.

Of course, if you can read this, you were probably aware of this. For everyone else: Babelfish FTW

And for relevence: That is my university and the building to the right is the burned down building while the oval on the left is my home

9 responses to “Als de kat van huis is”

 1. Jen says:

  correction: the oval building on the left in MY home, the oval building to the left next to that one, that is Wally’s building (see shadow). Anyway, pretty happy to be staying out of the asbestos etc and only a fire drill a few weeks back in Australia.

  The collection of precious chairs or so has been saved, after the teardown of the building, they will go to the library and see what’s left of it, as far as I understood it… I hear something about lectures in tents as well, I’m really curious about that part.

  And if anyone able to read the Dutch part can please post the after pics… I’m really curious about those as well 🙂 Please before the teardown, so hurry up, it’s going down tomorrow!

 2. wallynes says:

  Yes, it most fortunate that they managed to save all those . . . . chairs. Gerrit Rietveld would be pleased.

  And yes, the oval to the left of the burned out building is Jen’s home while the oval on the left of the picture is mine

 3. aelle says:

  Will you guys have to repaint to cover smoke damage, or was the wind kind with you?

 4. wallynes says:

  I think asbestos has quite a nice colour of its own. Don’t know if we should paint over that

 5. Jen says:

  homes have been cleared, no asbestos found. Only asbestos on the sportcentre as far as I’ve heard.
  The wind was mostly over the sportcentre, not over the apartments, luckily. And for the repaint, hmmm I guess if it’s necessary the company we rent from will look after that. Just as they look after the windows being cleaned etc every once in a while….
  Building will be taken down on Monday if all goes well.

 6. Irene says:

  The buildings look fine, no need to paint. They are still looking for the best way to tear it down. And yes, having a student room on the 9th floor at Aerospace has its perks, nice view and all. But I only had my mobile, so my pictures are crappy compared to all the people on youtube. Rody, who lives in Tanthof, said he had half-burnt papers on his balcony when he came home.

 7. Jen says:

  hmmm sounds nice the view. But didn’t you guys get evacuated too (15.30?) ? Or is my information incorrect?

  What’s also a nice view: Delfi team moved towards Ground Station on top of EWI to have a beer 🙂

  Btw you could’ve gone home and get a camera… The building burnt for more then 21 hours as far as I read.

  I had a nice little burning car here yesterday, I did bring my camera, hooray 😉

 8. Irene says:

  yeap…go to get my camera in Wassenaar and come back while they were closing all the highway accesses to Delft… I was lucky I stepped into the car and got to the highway just before they started closing the accesses to and from Delft….
  Yes, they did evacuate LR because the wind turned South-West and the asbest-perfumed air got to the air conditioning, which had to be shut down and the temperature in the building started to rise above 25 degrees. So between the stench, the temp and the asbest they kinda had no choice.
  But Irene had left the building. At noon.

Leave a Reply

Your email address will not be published.